Substancje słodzące

SUBSTANCJE SŁODZĄCE - to substancje, dodawane do żywności ionapojów w celu nadania im intensywnie słodkiego smaku bez dostarczania kalorii lub dostarczania w bardzo małych ilościach.

Substancje te mogą być dodawane do żywności, jeśli spełniają przynajmniej jeden z określonych warunków:
  • zastępują cukry do celów produkcji żywności o obniżonej wartości energetycznej, żywności nie powodującej próchnicy zębów lub żywności nie zawierającej cukrów
  • umożliwiają produkcję żywności specjalnego przeznaczenia
  • zastępują cukry, o ile umożliwia to przedłużenie okresu przydatności produktu do spożycia.
Są one słodsze od sacharozy, dlatego dodawane są do żywności w znacznie mniejszych ilościach.

Za wzorzec smaku słodkiego przyjmuje się 10% roztwór sacharozy; 
jego jednostka słodkości wynosi 1
Będzie to nasz odnośnik do pokazania, jak bardzo słodkie są poszczególne substancje słodzące.



NATURALNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE
  • E957 - taumatyna - 2500-3000 razy słodsza od sacharozy - jest całkowicie trawiona przez organizm. Występuje w produktach bez dodatku cukru, wyrobach cukierniczych, czekoladowych, lodach, suplementach diety. Jest uznana za bezpieczną dla zdrowia.

SYNTETYCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE (SZTUCZNE)
  • E950 - acesulfam K, acetosulfam - 150 - 200 razy słodszy od sacharozy - jest składnikiem wielu słodzików, występuje w napojach bez dodatku cukru, produktach dietetycznych i typu light, napojach mlecznych, dżemach, lodach, deserach, płatkach śniadaniowych, gumie do żucia. Ponieważ ma gorzki, metaliczny posmak, stosuje się go wraz z innymi substancjami słodzącymi. Jest niekorzystna dla zdrowia i odradza się częste spożywanie. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 15 mg na 1okg masy ciała. Może przyczyniać się do chorób układu oddechowego, nowotworów.
  • E951 - aspartam - 160 - 200 razy słodszy od sacharozy - składnik wielu słodzików, a także napojów bez dodatku cukru, produktów dietetycznych i light. SUBSTANCJA BARDZO KONTROWERSYJNA. Jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Dopuszczalna dzienna dawka to 40 mg na 1 kg masy ciała. Przy nadmiernym stosowaniu może przyczyniać się do powstawania nowotworów mózgu, płuc, piersi, a także białaczki, chorób układu nerwowego. Może również powodować lub przyczynić się do pogorszenia stanu w następujących chorobach: stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia.  Skutki uboczne to bóle i zawroty głowy, chroniczne migreny, depresja, palpitacja serca, bezsenność, szum w uszach, zaburzenia widzenia.  ASPARTAM składa się z trzech substancji chemicznych: KWASU ASPARAGINOWEGO, METANOLU (który w naszym organizmie zmienia się w formaldehyd, odkładający się w tkankach) I FENYLOALANINY, dlatego nie może być spożywany przez osoby chore na fenyloketonurię.
  • E952 - kwas cyklaminowy - 30 - 40 razy słodszy od sacharozy - znajdziemy go w napojach bez dodatku cukru, produktach dietetycznych i typu light, sokach owocowych, wyrobach cukierniczych, gumie do żucia bez cukru, marmoladach, galaretkach, pieczywie, płatkach śniadaniowych. Jest to niekorzystna substancja dla zdrowia. Odradza się jej częste spożywanie. Dopuszczalna dawka to 11 mg na 1okg masy ciała. W przypadku dziecka, ważącego 25 kg, dawka ta będzie osiągnięta JUŻ po spożyciu 200 g jogurtu typu light. Skutki uboczne to bóle i zawroty głowy, migreny, wysypki skórne. Substancja niezalecana dzieciom.
  • E953 - izomaltoza (izomalt) - występuje w tych samych produktach, wymienionych powyżej + w musztardzie, napojach bezalkoholowych. Generalnie substancja ta uznana jest za bezpieczną dla zdrowia, jednak jednorazowe jej spożycie w ilości 20-30 g może spowodować biegunki (ojest to np. połowa tabliczki czekolady dietetycznej).
  • E954 - sacharyna - 300 - 500 razy słodsza od sacharozy - ma gorzki, metaliczny posmak, dlatego stosowana jest z innymi słodzikami. Występuje w napojach bez dodatku cukru, produktach dla diabetyków, sokach bez cukru, produktach typu light, napojach mlecznych, deserach, wyrobach cukierniczych, galaretkach, płatkach śniadaniowych, musztardzie. Jest to substancja niekorzystna dla naszego zdrowia, odradza się jej częste spożywanie. Dopuszczalna dzienna dawka to 5 mg na 1 kg masy ciała. Możliwe działanie rakotwórcze. Skutki uboczne przy nadużywaniu substancji to: bóle głowy, mdłości, biegunka, wysypki skórne. Niezalecana dzieciom.
  • E955 - sukraloza - 300 - 800 razy słodsza od sacharozy - bardziej znana pod handlową nazwą "Splenda". Znajdziemy ją w napojach bez dodatku cukru,  produktach dla diabetyków, produktach typu light. Jest substancją bardzo problematyczną. Może przyczyniać się do powiększenia nerek i wątroby. Dopuszczalna dzienna dawka to 5 mg na 1 kg masy ciała. Sukraloza jest pochodną sacharozy i należy do grup chlorowanych węglowodanów. Rozkłada się w naszym organizmie na chloroglukozę i chlorofruktozę, związków niebezpiecznych, uznawanych za rakotwórcze. Substancja niewskazana dla dzieci.
  • E959 - neohesperydyna DC  - 400 - 600 razy słodsza od sacharozy - stosowana w małych ilościach ze względu na lukrecjowy posmak. Dodawana jest do napojów na bazie wody, mleka lub soków owocowych, gum do żucia, wyrobów cukierniczych. Generalnie jest to substancja bezpieczna dla zdrowia. Dzienna dawka wynosi 5 mg na 1 kg masy ciała.
  • E961 - neotam - 7000 - 13000 razy słodszy od sacharozy - chemiczny odpowiednik aspartamu, wprowadzony na rynek przez amerykańską firmę Monsanto. Dodawany jest do płatków śniadaniowych, gum do żucia, napojów bezalkoholowych. Dopuszczalne dzienne spozycie to 2omg na 1 kg masy ciała. 

PÓŁSYNTETYCZNE ŚRODKI SŁODZĄCE
 (POLIOLE CZYLI ALKOHOLE CUKROWE)
nie zwiększają gwałtownie stężenia glukozy we krwi i  w efekcie nie stymulują wydzielania insuliny,  dlatego ta grupa często używana jest w produkcji żywności dla diabetyków
  • E965 - maltitol - 0,6 - 0,9 razy słodszy od sacharozy - pozyskiwany zomaltozy, znajdującej się w ziarnach zbóż - występuje w produktach bez zawartości cukru, dietetycznych i typu light. Uznany za bezpieczną substancję, jednak jej nadmiar może działać przeczyszczająco. Dzienna dawka do 30 g, dla dzieci - 20 g. 
  • E966 - laktitol - 0,3 - 0,5 razy słodszy od sacharozy - pozyskiwany zolaktozy pochodzącej z serwatki. Znajdziemy go w produktach oobniżonej wartości energetycznej, deserach, produktach mlecznych ioowocowych, gumie do żucia, mrożonkach. Substancja bezpieczna dla zdrowia, jednak nadmiar może działać przeczyszczająco. Dzienne spożycie do 50 g. Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać tej substancji.
  • E967 - ksylitol - słodkość równa sacharozie (1,0) - pozyskiwany z kory brzozy, stąd czesto nazywany cukrem brzozowym. Występuje w tych samych produktach, co E966. Substancja bezpieczna dla zdrowia. Wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwpróchnicze.

Wybór słodzików jest dość duży, jednak zawsze na pierwszym miejscu stawiajmy nasze zdrowie. Producenci stosują przeróżne zabiegi marketingowe, mające na celu przyciągnąć naszą uwagę i zachęcić do zakupu danego produktu. Dlatego nie dajmy się zwieźć dziwnym certyfikatom czy hasłom "bez zawartości cukru" na opakowaniu. 
Istnieje wiele doniesień, artykułów, certyfikatów czy badań naukowych, mówiących o nieszkodliwości danego słodzika na nasz organizm. Zawsze jednak miejmy na uwadze źródła  tych artykułów, które bardzo często mają powiązania zoproducentami słodzików lub są przez nich sponsorowane. To jest olbrzymi biznes, dlatego producenci chwytają się każdego sposobu, żeby zarobić i nie dać się wytrącić z rynku.
Wybór należy do nas -  NIE kierujmy się tym, co mówią nam producenci, media czy dana moda. 

Komentarze

Popularne posty