Przeciwutleniacze jako dodatki do żywności
PRZECIWUTLENIACZE - to związki chemiczne, które po dodaniu do żywności zapobiegają utlenianiu substancji nietłuszczowych (np. ciemnienie przekrojonych owoców czy brunatnienie mięsa), a także samych tłuszczów (tzw. proces jełczenia). Jednym słowem mają przedłużyć trwałość produktów spożywczych.
Reakcja utleniania zachodzi już przy użyciu wysokiej temperatury, światła lub powietrza. Dlatego, aby zahamować ten proces, stosuje się np. pakowanie produktów w próżni.
NATURALNE PRZECIWUTLENIACZE
zapobiegają nie tylko jełczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz również chronią przed utlenieniem np. aromaty. Generalnie są one bezpieczne dla zdrowia, ale nie przesadzajmy z ilością. Zarówno tokoferole, jak i lecytyna mogą pochodzić z roślin genetycznie modyfikowanych.
zapobiegają nie tylko jełczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz również chronią przed utlenieniem np. aromaty. Generalnie są one bezpieczne dla zdrowia, ale nie przesadzajmy z ilością. Zarówno tokoferole, jak i lecytyna mogą pochodzić z roślin genetycznie modyfikowanych.
- E300 - kwas askorbinowy (wit.C) - /może być również wytwarzany syntetycznie/ stosowany w sokach owocowych. dżemach, galaretkach, napojach, cukiernictwie.
- E306 - E309 - tokoferole (wit.E) - /ekstrakt z olejów roślinnych/ występuje w olejach sałatkowych, margarynach, napojach mlecznych, serkach i deserach, pieczywie.
- E322 - lecytyna - znajduje się w margarynach, czekoladach, słodyczach, gotowych deserach i kremach.
- E330 - kwas cytrynowy - stosowany w napojach, sokach, przetworach owocowych, pieczywie
- E334 - kwas winowy - /produkt uboczny produkcji wina/ występuje wonapojach, sokach i przetworach owocowych, marynatach, wyrobach cukierniczych.
- E340, E341, E342 - fosforany: potasu, wapnia, magnezu - środki teksturotwórcze i przeciwzbrylajace.
SYNTETYCZNE PRZECIWUTLENIACZE
utrwalają tłuszcze smażalnicze (np. pączki, frytki, czipsy)
utrwalają tłuszcze smażalnicze (np. pączki, frytki, czipsy)
- E304 - palmitynian i stearynian askorbylu - /rozpuszczalna wotłuszczach forma wit.C/ stosowany w mleku w proszku i mleku zagęszczonym, tłuszczach i olejach (z wyjątkiem oliwy). Bezpieczny dla zdrowia.
- E310, E311 - galusan: propylu, oktylu - występują w olejach sałatkowych, margarynach, napojach mlecznych, serkach, pieczywie, żywności przetworzonej. Mogą utrudniać wchłanianie żelaza, wywoływać alergie, zapalenie skóry. Niedopuszczalne w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
- E320 - butylohydroksyanizol (BHA) - /pozyskiwany z ropy naftowej/ stosowany w tłuszczach i olejach przemysłowych. Substancja ta jest niekorzystna dla naszego zdrowia, ponieważ może wywoływać alergie, zaburzenia jelitowo-żołądkowe, astmy. Negatywnie wpływa na nerki, wątrobę, tarczycę, płodność. Może odkładać się w tkankach. Zakazana wożywności dla niemowląt i małych dzieci.
- E321 - butylohydroksytoluen (BHT) - tak jak przy E320
- E338 - kwas fosforowy - stosowany w napojach typu cola, serach, mleku, przyprawach, słodyczach, przetworach mięsnych i rybnych. Substancja niekorzystna dla nas, może utrudniać wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu. Może również przyczyniać się do nadpobudliwości uodzieci.
- E385 - sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA) - stosowany w produkcji puszek i słoików z np. groszkiem, fasolą, grzybami. Występuje w konserwach, słoikach i mrożonkach z rybami, skorupiakami i mięczakami. Substancja ta również jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, wywoływać alergie. Jest zabroniona w żywności dla dzieci poniżej 2oroku życia.
PODSUMOWUJĄC
- ZAWSZE CZYTAMY ETYKIETY! Będę to powtarzała do znudzenia, ale bez tego odruchu nadal będziemy nieświadomymi, czyli "najlepszymi" klientami dla każdej z firm produkującej żywność.
- wybierając produkty z półki, zwróćmy szczególną uwagę na opakowanie - jeśli oleje, to tylko w szklanych i ciemnych butelkach. Orzechy woopakowaniach nieprzezroczystych i nie sprzedawanych na wagę (zouwagi na dostęp do światła i ciepłego powietrza).
- odpowiednio przechowujmy nasze produkty - na każdym opakowaniu zazwyczaj znajdziemy informację, gdzie najlepiej trzymać daną żywność [większość tłuszczów powinna być przechowywana w temperaturze poniżej 20°C. Dla wrażliwych olei dobrym rozwiązaniem może być lodówka lub chłodziarka, w której można zapewnić temperaturę pomiędzy 4 – 10°C].
Komentarze
Prześlij komentarz