Emulgatory, stabilizatory, substancje zagęszczające
EMULGATORY - to związki, dzięki którym powstaje emulsja, czyli substancja wytworzona ze zmieszania wody i tłuszczu. Wpływa ona na TRWAŁOŚĆ gotowego produktu (np. majonezy, sosy, margaryny, serki topione).
STABILIZATORY - dzięki tym związkom produkt spożywczy utrzymuje odpowiednią STRUKTURĘ. Ich zadaniem jest również nie dopuszczenie do powstawania zmian na powierzchni produktu podczas produkcji, transportu czy przechowywania.
SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE - związki, które pęcznieją w środowisku wodnym, wytwarzając KLEISTE i LEPKIE roztwory.
Są to bardzo "wygodne" dla producenta dodatki do żywności. Może on wypełnić nimi nasze jogurty czy wyroby mięsne w naprawdę znacznych ilościach. Czasami służą do maskowania wad gorszego jakościowo produktu. Producenci zarabiają na nich sporo, naszym kosztem i niewiedzą. Spójrzcie na dowolne opakowanie jogurtu smakowego czy deserku dla dzieci - okazuje się, że dodatków "zapychających" jest czasami aż 40%! A my za to płacimy. Na szczęście nie są to aż tak szkodliwe dodatki, jak pozostałe, jednak i tu miejmy na uwadze spożywaną ich ilość - jak najmniej.
NATURALNE DODATKI
Generalnie uznane za bezpieczne dla zdrowia, jednak w dużych ilościach, spożywane regularnie, mogą przyczynić się do zaburzeń wchłaniania wapnia, żelaza, powodować alergie, działać przeczyszczająco
Generalnie uznane za bezpieczne dla zdrowia, jednak w dużych ilościach, spożywane regularnie, mogą przyczynić się do zaburzeń wchłaniania wapnia, żelaza, powodować alergie, działać przeczyszczająco
- E400-E405 - kwas alginowy i alginiany - /otrzymywane z glonów morskich/ stosowane w dżemach, galaretkach, deserach w proszku, jogurtach.
- E406 - agar - /pozyskiwany z czerwonych glonów morskich/ znajdziemy go w dżemach, galaretkach, nadzieniach do ciast, deserach.
- E407 - karagen - /z czerwonych glonów morskich/ jest w dżemach, galaretkach, marmoladach, wyrobach cukierniczych i garmażeryjnych. Może zawierać lub tworzyć glutaminian sodu.
- E410 - mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa) - znajdziemy w napojach mlecznych deserach, bitej śmietanie, wyrobach cukierniczych, dżemach.
- E412 - guma guar - w napojach mlecznych, płatkach śniadaniowych, pastach do smarowania pieczywa.
- E414 - guma arabska (akacjowa, senegalska) - występuje w napojach, galaretkach, wyrobach cukierniczych, gumie do żucia.
- E440 - pektyny - w dżemach, galaretkach, konfiturach, nadzieniach do ciast, kremach i deserach.
- E460-E469 - celuloza i pochodne (półsyntetyczne) - w żywności przetworzonej, np. mleko i produkty mleczne, sery, lody, wyroby piekarnicze.
SYNTETYCZNE DODATKI
- E415 - guma ksantanowa - stosowana w dżemach, galaretkach, słodyczach, wypiekach, kaszach, sosach, płatkach śniadaniowych.
- E420 - sorbitol - /substancja słodząca i stabilizująca/ dozwolona woproduktach spożywczych w dowolnych ilościach (np.produkty dla cukrzyków), ale zabroniona w napojach. Po przekroczeniu dawki 20g (kilka łyżeczek dietetycznej konfitury) mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe i biegunka.
- E421 - mannitol - /substancja słodząca i wiążąca/ występuje woproduktach dla diabetyków oraz w produktach light (odtłuszczone ioniskokaloryczne). Może powodować wzdęcia, mdłości, biegunki. Substancja niewskazana dla dzieci.
- E422 - glicerol (gliceryna) - w wyrobach cukierniczych, wypiekach, produktach czekoladowych.
- E431-E436 - stearyniany i pochodne - stosowane w żywności przetworzonej, wyrobach piekarniczych, mrożonych deserach. Substancje niewskazane dla osób nietolerujących glikolu propylenowego. Mogą ułatwiać wnikanie rakotwórczych dodatków do organizmu, powodując guzy skóry.
- E450-E452 - fosforany - występują w przetworach mlecznych, napojach, mięsie, rybach i ich przetworach, owocach morza, wyrobach cukierniczych, czipsach, produktach wysuszonych i sproszkowanych. Nadmierne spożywanie może powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia w tkankach.
Podałam tylko wybrane dodatki, najczęściej występujące w żywności. Rzadko kiedy przekraczamy w posiłku ich ustaloną i dopuszczalną ilość, ale i tak ostrożność nie zaszkodzi. Bądźmy świadomi, z czym mamy do czynienia i jakie ryzyko mogą ze sobą nieść niektóre dodatki, tak chętnie i masowo serwowane nam przez producentów.
Komentarze
Prześlij komentarz