Podsumowanie
PODSUMOWANIE
Powyżej przedstawiłam listę dodatków do żywności, których zdecydowanie powinno się unikać. Wiadomo, że zjedzenie czegoś jednorazowo z takim dodatkiem nie powinno nam zaszkodzić (chyba, że jesteśmy uczuleni na konkretną substancję), jednak spożywanie przez dłuższy czas może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Zatem, po co ryzykować?
Producenci nie napiszą na opakowaniu, czy dany dodatek jest szkodliwy lub ma określone skutki uboczne dla naszego organizmu - dla nich to BIZNES i nie obchodzi ich nasze samopoczucie czy stan zdrowia - produkt ma się sprzedać, koniec kropka.
Nie dajmy się zwieść kolorowym hasłom na produkcie, zdjęciom czy zdrowotnym deklaracjom/certyfikatom. Tylko część z nich jest potwierdzona przez konkretną instytucję, reszta to po prostu czysty zabieg marketingowy, mający na celu przyciągnąć naszą uwagę i w rezultacie zakupić konkretny produkt.
Wybierajmy z głową, a mając podstawy wiedzy, jesteśmy o jeden krok przed producentami - bądźmy świadomymi klientami, czytajmy etykiety i nie dajmy się więcej sztuczkom marketingowym producentów.
Komentarze
Prześlij komentarz