Regulatory kwasowości
W tej grupie, obok regulatorów kwasowości, znajdują się środki spulchniające, żelujące, wiążące, ulepszające czy też przeciwspieniające.
REGULATORY KWASOWOŚCI - są to substancje dodawane do żywności celem zmiany bądź kontroli jej kwasowości oraz współczynnika pH (zapewnia bezpieczeństwo produktów poprzez zahamowanie rozwoju bakterii).
Natomiast ŚRODKI SPULCHNIAJĄCE zapobiegają zbrylaniu się proszku. Znajdziemy je w środkach sypkich, takich jak sól czy mąka. Najbardziej z nich znanym jest węglan amonu (E503), znajdujący się w proszku do pieczenia.
NATURALNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI
- E552-559 - krzemiany - są to substancje przeciwzbrylające, wiążące i działające jako nośnik - dodawane do produktów wysuszonych iosproszkowanych, np. sól spożywcza, przyprawy, ryż, kawa rozpuszczalna, tarte sery. Generalnie substancje (w małych dawkach) bezpieczne dla zdrowia, ale E553b (uwodniony krzemian magnezu, talk) podejrzany jest o właściwości kancerogenne, a krzemiany glinowe (E554-559) oprócz tego, że mogą odkładać się w tkankach, to prawdopodobnie przyczyniają się do powstawania choroby Alzheimera.
- E570 - kwasy tłuszczowe - substancje przeciwpianotwórcze, wiążące, emulgatory. Występują w każdej żywej komórce. Stosowane w żywności przetworzonej (napoje bezalkoholowe, pieczywo, guma do żucia). Są bezpieczne dla naszego zdrowia.
- E576, 577, 578 - glukoniany sodu, potasu, wapnia - regulatory kwasowości - występują w marynatach, wodzie sodowej, budyniach iodeserach w proszku. Substancje bezpieczne dla zdrowia, ALE odradza się spożywanie więcej niż 20g na dzień.
SYNTETYCZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI
- E500, 501, 503, 504, - węglan i wodorowęglan sodu (soda), potasu, amonu, magnezu - regulator kwasowości, substancja spulchniająca i przeciwzbrylająca. Główny składnik mineralny wody - występuje w mleku w proszku, budyniach i ciastach w proszku, wyrobach cukierniczych, proszku do pieczenia, wyrobach kakaowych. Substancja bezpieczna dla zdrowia, ale w małych dawkach.
- E507 - kwas solny (chlorowodór) - regulator kwasowości - znajdziemy go w przyprawach czy syropach. Substancja bezpieczna w celach spożywczych, czyli dawki szkodliwe dla zdrowia nie występują woartykułach spożywczych.
- E508-512 - chlorki - regulatory kwasowości, substancje żelujące - występują w produktach o obniżonej zawartości sodu. Substancje bezpieczne dla zdrowia w małych ilościach.
- E513 - kwas siarkowy - regulator kwasowości - stosowany jest do uzdatniania wody przy produkcji słodu, piwa, żelatyny, kazeiny. Występuje w przyprawach, syropie glukozowym i cukrowym. Jest to jeden z najmocniejszych kwasów, potrafiący zniszczyć strukturę białka. Jednak dawki szkodliwe nie występują w produktach spożywczych.
- E514-523 - siarczany - regulatory kwasowości, konserwanty, substancje wiążące - występują w żywności przetworzonej (np. woproduktach piekarskich), ale również w białku jaja kurzego, słodkich iopikantnych marynatach, kandyzowanych czy lukrowanych owocach. Substancje bezpieczne dla zdrowia w małych dawkach. Mogą wywoływać biegunki czy działać toksycznie na organizm. Niewskazane dla osób z chorobą Alzheimera.
- E524-528 - wodorotlenki - regulatory kwasowości, substancje wiążące - występują w dżemach, galaretkach, marmoladach, produktach do smarowania pieczywa, wyrobach kakaowych, produktach dla dzieci. Bezpieczne dla zdrowia, ale w dopuszczalnych dawkach. W postaci skoncentrowanej są one toksyczne dla organizmu.
- E574 - kwas glukonowy - regulator kwasowości - wytwarzany zokukurydzy, a występujący w napojach bezalkoholowych, aromatyzowanych sokach owocowych, galaretkach w proszku. Substancja bezpieczna dla zdrowia, ale może pochodzić z roślin genetycznie modyfikowanych.
- E579 - glukonian żelazawy - służy do wzmacniania barwy konserwowych czarnych oliwek. Jest to substancja niekorzystna dla zdrowia, powodująca biegunki, wymioty, dolegliwości wątroby.
Przedstawiłam tylko wybrane substancje dodatkowe. Wnioski nasuwają się same - prawie przy każdej substancji podkreślone jest dopuszczalne spożycie, minimalne. Na szczęście rzadko się zdarza, abyśmy przekraczali dopuszczalne dawki wożywności. Co nie zmienia faktu, że lepiej wiedzieć, z czym mamy do czynienia.
Komentarze
Prześlij komentarz