Dodatki do żywności, czyli czym jest "E"?

Prawie każdy produkt spożywczy posiada w swoim składzie tajemnicze oznaczenie "E" + numer. Zazwyczaj wrzucamy towar do koszyka, nie zastanawiając się dłużej, co  kryje się pod tym skrótem. A kryje się wiele:) 

Ogólnie, zgodnie z prawem Unii Europejskiej, substancje zawarte w jedzeniu oznaczone są symbolem E oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza cyfra określa przeznaczenie substancji, kolejne dwie - odnoszą się do jej pochodzenia.



Substancje te mogą być pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego. Nie stanowią żywności same w sobie, czyli nie spożywa się ich odrębnie. Sformułowanie "dodatek do żywności" dotyczy konkretnej substancji, którą producent dodał do naszego produktu.

Istnieje wiele powodów, dla których PRODUCENCI dodają substancje dodatkowe do żywności.

DOBRE:

  • przedłużenie trwałości produktu (ograniczenie lub zapobieganie zmianom, powodowanym przez drobnoustroje)
  • zapewnienie bezpieczeństwa produktu (zahamowanie rozwoju lub zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych)
  • zapobieganie zmianom jakościowym produktów (smaku, zapachu, tekstury, barwy)
  • ochrona składników odżywczych
  • zmniejszenie strat żywności
  • otrzymanie nowych produktów (np. dietetycznych)
  • obniżenie kosztów produkcji (zamiana składników droższych na tańsze)
  • atrakcyjność produktu ( np. produkty gotowe do obróbki termicznej, podgrzania)

NIEKORZYSTNE:

  • kumulacja w organizmie substancji dodatkowych (chemicznych)
  • ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych ( np.alergie, uczulenia)
  • nadmierne faszerowanie żywności chemią.



Dodatki do żywności opatrzone symbolem E to najbardziej przebadana grupa składników spożywanej żywności.


Istnieje pewna grupa produktów żywnościowych, do których NIE WOLNO dodawać substancji dodatkowych:



Substancje, które w procesie produkcji można dodawać do produktów żywnościowych, podzielono na grupy ze względu na pełnione przez nie funkcje:





Jeśli jesteście ciekawi, jakie substancje są naturalne, a na jakie powinniśmy zwracać większą uwagę, zapraszam do kolejnych postów. Spróbujemy rozszyfrować listę podejrzanych dodatków, kryjących się w żywności.

Komentarze

Popularne posty