Magiczna 12tka
Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza nasz organizm. Niestety w naszych codziennych dietach przeważają produkty zakwaszające. Organizm zakwaszony wywołuje w nas zmęczenie, apatię, utratę apetytu, bóle głowy, kłopoty z koncentracją, problemy z kondycją włosów czy skóry (krostki, wypryski), ciemne kręgi pod oczami. A to wszystko może doprowadzić po poważniejszych schorzeń, jak cukrzyca, miażdżyca, kamica nerkowa czy nadciśnienie.
Zakwaszenie organizmu wynika przede wszystkim z nieodpowiedniej diety, obciążonej produktami wysoko przetworzonymi, nadmiernej ilości mięsa, nabiału iozbóż, a niską podażą warzyw i owoców. Inne czynniki to nadmierny stres, brak lub znikoma ilość aktywności fizycznej, ale także zbyt intensywna aktywność fizyczna, stosowanie używek czy głodówki.
Dlatego tak ważne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu.
Przejdźmy jednak do podziału produktów spożywczych na 12 grup i ich krótką charakterystykę:
1. PRODUKTY ZBOŻOWE
- np. mąka, kasze, makarony, pieczywo
- działają ZAKWASZAJĄCO (wyjątek to kasza gryczana)
- stosunkowo wysoka wartość energetyczna produktów (250-390 kcal/100g produktu)
- główne źródło węglowodanów w naszej diecie
- zawierają duże ilości białka roślinnego (5-15% masy produktu)
- są bogate w związki mineralne, takie jak fosfor, siarka, potas, żelazo, magnez, cynk
- ciemne mąki, razowe pieczywo, kasze są jednym z najlepszych źródeł witamin z grupy B. Zawierają również witaminę E, niewielkie ilości witaminy K oraz dużo błonnika. Generalnie, im mniej ziarno jest oczyszczone, tym więcej błonnika i witamin z grupy B w produkcie.
- produkty zbożowe najkorzystniej jest spożywać w połączeniu z mlekiem i produktami mlecznymi, ponieważ wzajemnie uzupełniają one swą wartość odżywczą, zapewniając efektywniejsze wykorzystanie w nich białka.
2. MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
- np. mleko, twarogi, sery, jogurty
- białe produkty mleczne działają ALKALIZUJĄCO - mleko jest jedynym pokarmem zwierzęcym działającym na organizm właśnie alkalizująco. Natomiast sery podpuszczkowe i słodzone produkty mleczne działają już ZAKWASZAJĄCO.
- mają zróżnicowaną wartość energetyczną, uzależnioną od zawartości tłuszczu, np. mleko 0,3-3,5% tłuszczu
- dostarczają nam składników budulcowych i regulujących
- są głównym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego (np. 100g sera żółtego zawiera 24-29g białka)
- grupa ta jest najlepszym źródłem wapnia i fosforu
- dostarcza nam również magnezu, cynku, miedzi, manganu, kobaltu, witamin z grupy B
- tłuszcz mleczny jest nośnikiem witamin A i D
- jedyny węglowodan to laktoza
3. MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE
- do tej grupy należą wszystkie jadalne części tusz zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny, a także wędliny i konserwy mięsne
- działają wybitnie ZAKWASZAJĄCO (wysoka zawartość fosforu i siarki)
- są podstawowym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej
- charakteryzują się wysoką wartością energetyczną (110-520 kcal/100g)
- stosunkowo duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych iocholesterolu
- dostarczają nam znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku iomiedzi
- w mięsie obecne są witaminy z grupy B, a także A, D, K (głównie wopodrobach)
4. RYBY, PRZETWORY RYBNE I OWOCE MORZA
- są ZAKWASZAJĄCE
- wartość energetyczna jest zależna od zawartości tłuszczu, np. ryby chude zawierają do 5% tłuszczów (flądra, dorsz, większość słodkowodnych) - 60-115 kcal/100g, natomiast ryby tłuste to 9-20% tłuszczów (węgorz, łosoś, śledź, makrela, przetwory rybne w zalewach olejowych) czyli nawet 400 kcal/100g produktu
- są źródłem dobrze przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej
- w tłuszczu ryb morskich znajdują się duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (do 20%), przy czym są to kwasy z rodziny n-3, dlatego pomimo występowania cholesterolu na podobnym poziomie, jak w mięsie, ryby morskie zalecane są w profilaktyce niedokrwiennych chorób serca
- są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D (głównie ryby tłuste) oraz witamin z grupy B
- w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, ryby mają wyższą zawartość fosforu, potasu i magnezu, a w przypadku ryb drobnoościstych (np. śledź) i marynat, również większy udział wapnia
- są podstawowym źródłem jodu (ryby morskie i owoce morza)
- są również bardzo dobrym źródłem mikroelementów (skorupiaki iomięczaki)
5. JAJA
- mają działanie ZAKWASZAJĄCE
- są źródłem białka o najwyższej wartości biologicznej (12,5%) spośród wszystkich produktów
- ich wartość energetyczna jest na średnim poziomie i wynosi około 160okcal/100g ( 80 kcal na sztukę), przy czym samo żółtko to 350 kcal/100g, aobiałko 45 kcal/100g
- charakteryzują się bardzo dużą zawartością cholesterolu, NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz fosfolipidów (lecytyna)
- są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B
- są również źródłem dobrze przyswajalnego żelaza oraz związków fosforu i siarki
6. TŁUSZCZE JADALNE
- samodzielnie nie stanowią pożywienia, ale pomagają je przygotować
- do tłuszczy jadalnych zaliczamy: oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, łój, ciekłe oleje rybie, tran), margaryny, produkty masłopodobne
- działają ZAKWASZAJĄCO
- są skoncentrowanym źródłem energii i ich wartość energetyczna waha się w granicach 630-900 kcal/100g (wyjątek to tłuszcze o obniżonej kaloryczności)
- zawartość tłuszczu to 75-100% (ponieważ w składzie dominują lipidy)
- tłuszcze zwierzęce (z wyjątkiem rybich) są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych 35-56%, natomiast tłuszcze roślinne i rybie to bogate źródło NNKT
- tłuszcze zwierzęce dostarczają witamin A i D oraz zawierają cholesterol
- oleje roślinne charakteryzuje wysoka zawartość witaminy E
- oleje tłoczone na zimno mają większą zawartość chlorofilu i witaminy E, ale są bardziej wrażliwe na obróbkę termiczną
7. ZIEMNIAKI
- działają ALKALIZUJĄCO (duża ilość potasu)
- są produktem niskokalorycznym - 90 kcal/100g produktu. Wyjątkiem są frytki i chipsy - około 450 kcal/100g produktu
- są źródłem węglowodanów złożonych ( skrobia 15-22%) oraz błonnika (0,5-2%)
- są również dobrym źródłem witaminy C ( w zależności od odmiany, przechowywania, obróbki termicznej 3-30 mg/100g produktu), a także witamin z grupy B i witaminy K
- obfitują w potas, fosfor, siarkę i magnez
8. WARZYWA I GRZYBY
- wykazują działanie ALKALIZUJĄCE
- WARZYWA są źródłem składników mineralnych (żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas) 0,5-2,5%, jednak przyswajalność tych składników jest ograniczona przez błonnik i kwas szczawiowy
- WARZYWA to również doskonałe źródło witamin: C (warzywa kapustne, papryka, chrzan, liście pietruszki, szpinak), beta-karotenu (jarmuż, marchew, warzywa liściaste, dynia, kabaczek), E (sałata, zielony groszek), a także witamin z grupy B i witaminy K
- GRZYBY mają niską wartość energetyczną 26-60 kcal/100g produktu, aotakże niewielkie ilości żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz białkao(2-4%)
- witamina D przypisywana jest do świata zwierzęcego, wyjątkiem są GRZYBY
9. SUCHE NASIONA STRĄCZKOWE
- np. groch, fasola, bób, soja, soczewica, ciecierzyca
- działają na nasz organizm ALKALIZUJĄCO
- mają wysoką wartość energetyczną (350-440 kcal/100g)
- są ważnym źródłem białka roślinnego, 20-35% (wartość odżywcza wyższa, niż białka zbóż, ale niższa niż białka w produktach mięsnych), aonawet do 50% w przypadku soi
- wysoka zawartość węglowodanów, do 60% (w dużej części polisacharydy nieskrobiowe, w tym błonnik - najlepsze źródło), soja do 35%
- niska zawartość tłuszczu, przy czym soja jest wyjątkiem i zawiera 18% tłuszczu, przy tym duże ilości NNKT i lecytyny
- są źródłem znacznych ilości składników mineralnych, takich jak fosfor (głównie w postaci kwasów fitynowych), potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź
- wysoka zawartość witamin z grupy B ( jest ich więcej niż w innych produktach spożywczych)
- obecność substancji antyodżywczych - inhibitory trypsyny (hamują trawienie białek)
- biologiczne wykorzystanie białka roślin strączkowych ograniczone jest przez tryptofan, aminokwasy siarkowe oraz niską strawność
10. OWOCE I ORZECHY
- wykazują działanie ALKALIZUJĄCE
- większość owoców należy do produktów niskokalorycznych (30-70 kcal/100g produktu), jedynie winogrona, banany, daktyle, awokado iokompoty odznaczają się wyższą kalorycznością
- wysokoenergetyczne są: wysokosłodzone dżemy, marmolady, powidła, konfitury, syropy owocowe i orzechy ( zawartość tłuszczu do 30%)
- charakteryzują się wysoką zawartością glukozy, fruktozy i sacharozy (węglowodany), 5-20%, a największą ich zawartością odznaczają się daktyle i winogrona. Wyjątkiem są banany, których głównym węglowodanem jest skrobia
- są źródłem błonnika pokarmowego (wysoka zawartość głównie woowocach jagodowych)
- dostarczają znaczne ilości witaminy C (porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, kiwi, mango, melon), beta-karotenu (morele, mango, melon, arbuz, mandarynki, wiśnie) oraz witamin z grupy B
- wyższa zawartość składników mineralnych jest w warzywach niż owocach
- ORZECHY obok tłuszczu, zawierają duże ilosci białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu, a także wapnia, magnezu i żelaza
11. CUKIER, WYROBY CUKIERNICZE, MIÓD
- działają ZAKWASZAJĄCO
- wysoka wartość energetyczna, 300-600 kcal/100g produktu
- wysoka zawartość cukrów prostych (sacharoza nawet do 99%) iotłuszczów (ponad 30%)
- zawierają niewielkie ilości składników mineralnych i witamin (wyjątek to wyroby z ziarna kakaowego, miazgi orzechowej - chałwa i miazgi migdałowej - nugat, które zawierają fosfor, magnez, wapń)
- charakteryzują się niską gęstością odżywczą
- MIÓD - źródło substancji czynnych (enzymów i substancji bakteriobójczych), a głównymi węglowodanami są glukoza i fruktoza
- w miodach spadziowych jest dwa razy więcej składników mineralnych niż w miodach nektarowych
12. ŻYWNOŚĆ SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA
- są to środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różnią się od środków spożywczych powszechnie spożywanych
- przeznaczone są dla osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane ( np. produkty bezglutenowe), dla niemowląt i małych dzieci (np. mieszanki mleczne), dla sportowców (np. odżywki), dla osób wykonujących określone zawody lub przebywających w określonych warunkach klimatycznych (np. piloci samolotów odrzutowych)
- do tej grupy zaliczamy również koncentraty spożywcze, przeznaczone do szybkiego przygotowania posiłków (np. zupy instant, dania obiadowe w słoiku, koncentraty deserów czy napojów)
- w tej grupie mieszczą się również produkty, które często niesłusznie określa się mianem "zdrowej żywności", jak np. otręby pszenne, sól kopalna, ziołomiody itp.
- produkty te są bardzo niejednorodne pod względem składu chemicznego, ale generalnie odznaczają się wysoką wartością odżywczą i wysoką wartością energetyczną (np. odżywki dla sportowców)
- charakteryzują się obniżonym poziomem składników niepożądanych wodiecie osób z określonym schorzeniem oraz podwyższony poziom składników pożądanych ( np. produkty dietetyczne)
Nie istnieje JEDEN produkt, zawierający wszystkie, niezbędne nam składniki odżywcze. Ale dzięki takiemu podziałowi zrozumiemy, co sobie dostarczamy w gotowym posiłku, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę i jak utrzymać równowagę kwasowo-zasadową ( najlepiej, gdyby był zachowany stosunek 4:1 dla produktów alkalicznych).
Komentarze
Prześlij komentarz