Idą Święta - zadbaj o swój układ pokarmowy



Święta już za tydzień - zatem czas najwyższy zadbać o swój układ pokarmowy, zanim mu zafundujemy pokaźną ilość świątecznych dań.
Warto zapamiętać i wdrożyć w życie chociaż trzy, moim zdaniem, najważniejsze składniki pokarmowe, pomagające naszemu organizmowi w procesach trawienia: błonnik pokarmowy, prebiotyki oraz witaminę B3

BŁONNIK POKARMOWY
Inaczej włókno pokarmowe, zbudowane między innymi z celulozy, żywicy, pektyny. Wydalany jest w niestrawionej postaci z naszego organizmu, mimo to pełni bardzo ważną rolę - zapobiega np. zaparciom, chroni przed chorobami jelita grubego, obniża poziom "złego" cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie krwi, obniża stężenie glukozy we krwi, reguluje rytm wypróżnień, przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Pomaga walczyć z nadwagą, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Nie bez powodu błonnik pokarmowy nazywany jest "miotełką" - wymiata z nas to, co niekorzystne.

Gdzie szukać? - błonnik znajduje się we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego - zboża, warzywa, owoce. Bardzo dobrym źródłem są płatki jęczmienne, owsiane,  migdały, suszone śliwki czy suszone morele, a także pieczywo żytnie razowe czy brązowy ryż.

Uwaga - zbyt wiele błonnika powoduje wzdęcia, nudności czy biegunki, dlatego przy jego spożywaniu musimy pić więcej płynów.

Dziennie - od 20 do 40g. To tyle, co filiżanka otrąb, 4 filiżanki jagód czy 10 marchewek.

PROBIOTYKI
To mikroorganizmy, sprzyjające zdrowiu człowieka. Zasiedlają nasze jelita w dość pokaźnych ilościach i pomagają w procesach trawienia, a także zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Są określane mianem bakterii probiotycznych (probiotyków) i należą przede wszystkim do szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium. Często po kuracjach antybiotykowych wyjaławiamy nasze jelita z dobroczynnych bakterii - dlatego musimy sobie dostarczać PREBIOTYKÓW, odżywki dla dobrych bakterii - PROBIOTYKÓW. Ważne, żeby rozróżniać te dwa pojęcia.

Gdzie szukać? - jogurty, napoje mleczne fermentowane, kiszonki.

Dziennie - wystarczy jedna szklanka mleka, kefiru czy maślanki, aby nasz układ trawienny funkcjonował prawidłowo.

WITAMINA B3
Inaczej zwana niacyną, kwasem nikotynowym czy witaminą PP. Przede wszystkim bierze udział w trawieniu tłuszczów. Wspomaga układ pokarmowy, łagodzi zaburzenia trawienia. Potrzebna jest, żeby nasz organizm mógł właściwie wykorzystać substancje pokarmowe, a także do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego.

Gdzie szukać? - w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby) i roślinnego (figi, daktyle, suszone śliwki)

Uwaga - oznaką, że brakuje nam witaminy B3 jest nadwrażliwość skóry na słońce, a także zmiany na języku i w jamie ustnej.

Dziennie - 20 mg, które znajdziemy np. w 20 dag kurczaka czy 70g orzeszków ziemnych.


Tylko tyle, albo aż tyle:) Po prostu zwracajcie uwagę na to, co jecie i w jakich ilościach, żeby święta nie zamieniły się w katusze i męki, a zamiast spędzania czasu z rodziną, spędzimy go w ubikacji czy łóżku.

Komentarze

Popularne posty