Dżem, konfitura, a może powidła?
Każdy z nas nie raz jadł chleb z dżemem czy naleśniki z konfiturami. Zastanawialiście się, czym się te przetwory różnią między sobą? Czy aby tylko wyglądem? Sprawdźmy to:)
DŻEM - przygotowuje się z całych lub krojonych owoców, gotowanych zodużą zawartością cukru. W gotowym produkcie część owoców powinna być widoczna, natomiast reszta jest rozgotowana do postaci musu. Do produkcji dżemów dopuszcza się stosowanie substancji żelujących (pektyna, żelatyna czy agar). Zwykle na 1 kg owoców używa się 60 dag cukru.
KONFITURA - zawiera całe owoce i jest słodka ze względu na wysoką zawartość cukru. Najczęściej na 1 kg owoców przypada 1 kg cukru.
MARMOLADA - to przetarte owoce, gotowane z cukrem. Od dżemu iokonfitury odróżnia się tym, że nie zawiera widocznych owoców, a konsystencja przypomina mus. Zawartość cukru to mniej więcej 50%
POWIDŁA - najczęściej przygotowywane ze śliwek węgierek. Zawartość cukru jest minimalna lub w ogóle go nie ma. Owoce się nie gotuje, tylko smaży.
OWOCE W PRZETWORACH
Jeśli zobaczycie w składzie przetworów owocowych coś takiego:
czyli SYROP GLUKOZOWO- FRUKTOZOWY (na jego temat pisałam o tutaj),
odłóżcie słoiczek z powrotem na półkę. Producent sam może delektować się takimi "rarytasami".
Takim dodatkom mówimy stanowcze NIE
Macie swoje ulubione przetwory owocowe?
A może sami je robicie? Jakkolwiek nie wybierzecie, zawsze czytajcie skład. Bo coraz częściej można się zdziwić, co pomysłowi producenci potrafią przemycić do swoich produktów.
Komentarze
Prześlij komentarz