Syropy owocowe "Łowicz"
Dzisiejszymi bohaterami są syropy Truskawka i Malina firmy Łowicz. Takie spotkałam w moim lokalnym sklepie i są one nagminnie sprowadzane z Polski. Prawie w każdym sklepie czy to polskim czy angielskim z polskimi produktami, spotkamy te oto syropy.
SYROP O SMAKU TRUSKAWKOWYM
Sprawdźmy, co mówi nam producent:
Syrop o smaku truskawkowym, z dodatkiem witaminy C, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Na razie całkiem, całkiem.
Skład:
- cukier (A) albo syrop glukozowo - fruktozowy (B). Szybki podgląd na zakrętkę i już wiemy, że producent użył tego drugiego ( literka B wopierwszym rzędzie)
- woda
- sok truskawkowy z zagęszczonego soku truskawkowego, uwaga, ażo4,5% !!!!
- koncentrat czarnej marchwi
- regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E300)
- dodatek witaminy C (E330)
- aromaty
SYROP O SMAKU MALINOWYM
Skład prawie identyczny, jak przy syropie o smaku truskawkowym, jednak w tym przypadku producent użył soku malinowego z zagęszczonego soku malinowego woilości aż 3%
W obu przypadkach na pierwszym miejscu znalazł się SYROP GLUKOZOWO - FRUKTOZOWY. Czyli już powinna nam się włączyć ostrzegawcza lampka, że coś jest nie tak. Dalej w składzie pojawia się woda (żeby rozcieńczyć cukrowy syrop) iodosłownie kropla soku z zagęszczonego soku. Kropla na 400 ml zadeklarowanego przez producenta syropu w butelce!!
...................................................................................................................................................................
CO TO JEST SYROP GLUKOZOWO - FRUKTOZOWY?
Występuje pod nazwą handlową izoglukoza, syrop wysokofruktozowy lub wysokofruktozowysyrop kukurydziany. Skrót to HFCS. Do jego produkcji używana jest skrobia kukurydziana, z której otrzymuje sie syrop wysokoglukozowy.
Producenci uwielbiają ten zamiennik cukru, ponieważ:
- jest tani
- ma postać płynną
- można go łatwo rozcieńczyć do dowolnego stężenia
- trudniej się krystalizuje
- zapewnia większą wilgotność, dzięki czemu przedłuża trwałość produktu
Niestety, jest to produkt bardzo wysoko przetworzony, który nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia. Zawarta w syropie przetworzona fruktoza podnosi poziom wolnych kwasów tłuszczowych, zawartych w naszej krwi. Zwiększona ilość uszkadza komórki w trzustce, które są odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny. Aoto tylko jeden krok do cukrzycy typu II. Poza tym syrop glukozowo - fruktozowy blokuje hormon zwany leptyną, którego rolą jest informowanie mózgu o tym, że jesteśmy najedzeni. Krótko mówiąc wciąż jesteśmy głodni i dalej sięgamy po jedzenie. Aoto prowadzi do otyłości. Wpływa też na poziom cholesterolu (opodwyższa "zły" cholesterol), powoduje przewlekłe zapalenie wątroby. Aonajgorsze jest to, że syrop glukozowo - fruktozowy występuje prawie w każdym produkcie. Sami sprawdźcie. Producenci nie mają żadnych skrupułów, używając go w dowolnych ilościach. Dlatego starajmy się nie kupować produktów, zawierających ten składnik. Nie warto.
...................................................................................................................................................................
Dla mnie syropy owocowe w ogóle nie mają uzasadnienia istnienia. 3% soku zosoku to naprawdę porażająca ilość. Żadnych wartości odżywczych, może jedynie smakowe (cukrowe). Jestem na NIE.
Zdecydowanie odradzam zakupu tych produktów
Szczerze mówiąc to moim zdaniem jak najbardziej warto kupować takie syropy. Ja najczęściej kupuje te https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy od Herbapolu, ponieważ moim zdaniem mają najlepszy skład i na prawdę świetnie smakują
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to moim zdaniem jak najbardziej warto kupować takie syropy. Ja najczęściej kupuje te https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy od Herbapolu, ponieważ moim zdaniem mają najlepszy skład i na prawdę świetnie smakują
OdpowiedzUsuń