Oznakowanie żywności ekologicznej
Nie
lubię marketów. Ale kiedy przyjeżdżam do Polski, z samej ciekawości idę na
zakupy do takich właśnie sklepów. I za każdym razem czuję się zaskakiwana,
pozytywnie.
Pojawia
się coraz więcej alejek czy też półek ze „zdrową” żywnością, mniej przetworzoną,
z ekologicznymi certyfikatami:
Szukajcie
takich właśnie oznaczeń – wiarygodnych. W zasadzie każdy producent może
wymyśleć swój certyfikat, jak widać na obrazku powyżej (fałszywe certyfikaty).
Dlatego zawsze czytajcie skład i jak już, sięgajcie po produkty zouznanymi
oznaczeniami.
A co one oznaczają?
ROLNICTWO
EKOLOGICZNE - Znak przyznawany ekologicznym
gospodarstwom, w których produkcja przebiega zgodnie z unijnymi
rozporządzeniami i pod nadzorem jednostek certyfikujących. Rolnictwo
ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji
roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne
środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności
biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić odpowiedni
dobrostan zwierząt. Produkt oznaczony tym znakiem musi składać się ze
składników, spośród których co najmniej 95% kwalifikuje się jako ekologiczne.
Produkty oznaczone tym znakiem pochodzą bezpośrednio od producenta lub są sprzedawane
w zamkniętym i zabezpieczonym opakowaniu. Na etykiecie musi również znajdować
się:
– nr identyfikacyjny upoważnionej
jednostki certyfikującej, który powinien znaleźć się w polu wizualnym unijnego
logo produkcji ekologicznej,
– nazwa i adres producenta,
przetwórcy lub sprzedawcy – miejsce pochodzenia powinno być umieszczone
bezpośrednio poniżej numeru identyfikacyjnego.
EKOLAND
- Znak ten
występuje na produktach żywnościowych, pochodzących z polskich gospodarstw
ekologicznych, a przyznawany jest przez Polskie Stowarzyszenie Producentów
Żywności Metodami Ekologicznymi.
Nadawany jest wyrobom pochodzącym z
gospodarstw, których cały cykl produkcyjny był bezpieczny dla środowiska, beż
użycia nawozów mineralnych, zoekonomicznym wykorzystaniem zasobów naturalnych.
ZCRE - Znak Certyfikowanego Rolnictwa
Ekologicznego występuje na produktach żywnościowych, wytworzonych w produkcji
rolnej i przetwórstwach rolno-spożywczych, które prowadzone są zgodnie z
europejskimi normami ekologicznymi, czyli bez użycia chemicznych środków
ochrony roślin oraz nawozów syntetycznych.
ZIELONE PŁUCA POLSKI - Informuje, że żywność pochodzi z
obszaru Zielone Płuca Polski (północno-wschodnia część kraju) oraz
wyprodukowana jest w warunkach nie wpływających ujemnie na środowisko
przyrodnicze (rozwój przemysłu, utylizacja odpadów, spalanie paliw, powstanie
nowych aglomeracji).
Warto sięgać
po produkty tak właśnie oznaczone – mamy wtedy pewność, że są naprawdę
ekologiczne, a przy okazji wspieramy polskich producentówJ
I jeszcze
jedna grafika, a propos czytania etykiet (co zawsze podkreślam):
Odwiedzając
jeden z pomniejszych marketów zwróciłam uwagę na obecność dość dużej ilości
produktów ekologicznych i tych, zaliczanych do „zdrowej żywności. Mogłam
przebierać w różnych gatunkach mąk, kasz, pasztetów czy „smarowideł” wegetariańskich
( o bardzo dobrym składzie):
Naprawdę
bardzo mnie to ucieszyło, że w końcu mamy wybór i dostępność ów produktów.
Wiadomo, że najlepsze i tak powstają w naszej kuchniJ Ale kiedy nie
mamy czasu bądź nagle chwyci nas głód, spokojnie można sięgnąć po gotowce.
Spróbujcie
wprowadzić do waszego tygodniowego jadłospisu jeden dzień bez mięsa, bazując
chociażby na warzywnych pasztetach, strączkach, kaszach, surówkach czy zupach.
Mówię to jako dietetykJ
Niech jeden dzień w tygodniu, wybrany przez Was, stanie się rutyną. To wcale
nie jest trudne, a wyjdzie tylko na zdrowieJ
.
Komentarze
Prześlij komentarz