Szybkie pierniczki
Jeśli jeszcze nie zdążyliście upiec pierników, a boicie się, że do świąt nie zmiękną, mam dla Was propozycję na błyskawiczne i przepyszne pierniczki.
Z tego przepisu korzystam już od kilku lat i za każdym razem jestem bardzo zadowolona z rezultatów. Samo wyrabianie i pieczenie idzie błyskawicznie, szczególnie, jak macie małych pomocników do wykrawania kształtów iolukrowania:)
SZYBKIE PIERNICZKI
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 80-90g cukru pudru (można więcej, ale będą słodkie)
- 2 jajka
- 100g masła roztopionego
- 100g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika (jeśli nie macie, dodajcie troszkę cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej)
- 1 łyżka kakao (surowego, takiego do wypieków)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Włączamy piekarnik na 180 stopni C.
Wrzucamy do miski najpierw sypkie produkty, później płynne. Mieszamy używając wpierw łyżki, następnie zagniatamy rękoma, ale nie za długo. Aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto może być lekko klejące, ale tym się zupełnie nie przejmujemy.
Blat podsypujemy odrobiną mąki, żeby się ciasto nie przykleiło.
Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy, tak mniej więcej na 0,5cm, choć grubość zależy tylko od nas.
Wycinamy formy i układamy na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kolejną porcję pierników (na drugiej blaszce) i po 8 minutach wyjmujemy pierwszą partię, wkładamy drugą.
Najlepiej wyłożyć upieczone pierniki na kratkę, do przestygnięcia. Przy okazji zwalniamy pierwszą blaszkę, na którą układamy kolejną porcję przygotowanych do pieczenia pierników.
I już:)
Wszystko idzie bardzo sprawnie i szybko. No i mamy do mycia tylko jedną miskę:)
A tak prezentują się gotowe pierniczki, po lukrowaniu i spontanicznym udekorowaniu kolorową posypką przez małą pomocniczkę:)
LUKIER - robię na oko. Czyli do małej miseczki wsypuję około 4-5 łyżeczek cukru pudru i dodaję gorącą wodę (1 do 2 łyżeczek, ale bardzo powoli) od razu mieszając. Można dodać kilka kropli soku z cytryny, ale ja wolę tradycyjny, bezsmakowy. W końcu chodzi o smak pierników:)
SMACZNEGO:)
super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję:) A najlepsze, że zawsze wychodzą dokładnie tak, jak tego oczekuję - piernikowo:)) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę:)
Usuń