Zamienniki produktów spożywczych
Dlatego, za każdym razem to powtarzam, tak ważne jest CZYTANIE ETYKIET. Poświęćmy chwilę na przeczytanie składu danego produktu. Kiedy wybierzemy ten najlepszy, kolejne zakupy będą o wiele prostsze.
Poniżej podałam listę produktów, które spokojnie możemy zastąpić innymi. Jeśli będziecie mieli z tym problem, zastosujcie metodę małych kroków - wprowadzajcie zmiany stopniowo, ale systematycznie.
WYELIMINOWAĆ
|
ZDROWSZY
ZAMIENNIK
|
- Kolorowe napoje gazowane (typu
Cola, Sprite, Fanta, Zbyszko itp.)
- Słodzone soki, soczki dla
dzieci, nektary
- wody smakowe
|
- woda
- soki 100%, nie z koncentratów
- soki wyciśnięte w domu
- woda z sokiem z cytryny,
plasterkami pomarańczy, miętą (dowolność)
|
Cukier
|
- nierafinowany cukier brązowy
- cukier palmowy, brzozowy
- syrop klonowy, daktylowy
- miód
|
Sól kuchenna
|
- sól himalajska, morska lub
kamienna. Najlepiej nierafinowane i bez środków zbrylających.
|
Białe pieczywo (z mąki pszennej)
|
- pieczywo pełnoziarniste
- razowe
- orkiszowe
- żytnie
- z mąki nieoczyszczonej (nie
pozbawionej ziaren)
|
- pszenna mąka
- białe makarony
|
- mąka pełnoziarnista
- makarony razowe (ciemne)
|
- śmietana
- majonez
|
- jogurty naturalne bądź greckie
|
Mleko UHT
|
Mleko świeże
|
- płatki śniadaniowe (prawie
wszystkie są bardzo mocno słodzone)
- sklepowe muesli, granola
|
- owsianki
- weetabex
- domowe muesli, granola (przepis
pod tabelką)
|
- margaryna
- miksy do smarowania pieczywa
|
- masło
|
- olej słonecznikowy (stosowany uniwersalnie do smażenia i na zimno)
|
- olej rzepakowy, lniany, z
pestek winogron, ryżowy
- masło klarowane (przepis pod tabelką)
- smalec
- oliwa z oliwek
|
- słodycze,
- wyroby czekoladowe
- chipsy
- słone przekąski
|
- gorzka czekolada
- owoce świeże i suszone
- desery domowe
- orzechy, nasiona, pestki
|
- dżemy wysokosłodzone
|
- dżemy 100% owoców (np. firmy
Łowicz)
- dżemy, konfitury przygotowywane
w domu
|
- kremy czekoladowe (np. Nutella)
|
- kremy przygotowane w domu
(przepis pod tabelką)
|
- napoje kakaowe (np. Puchatek,
Nestle)
|
- kakao surowe, do pieczenia
(przepis pod tabelką)
|
- herbaty instant (granulowane)
|
- herbata czarna, czerwona,
zielona, wszystkie ziołowe
|
- produkty typu „light” (np.
jogurty)
- „zero tłuszczu”
- „zero kalorii”
|
- zwykłe produkty, bez takich
napisów na etykiecie
|
- smakowe jogurty
|
- jogurt naturalny lub grecki
wymieszany ze świeżymi owocami
|
- gotowe produkty w panierce (np.
paluszki rybne)
- wysokoprzetworzona żywność
- produkty typu fast-food
- mrożone pizze, zapiekanki itp.
|
- żywność przygotowana w domu
|
- gotowe sosy w płynie i w
proszku
- zupki instant, chińskie, w
proszku
- kostki rosołowe
- przyprawy typu Kucharek
- wszelkie fix’y
- gotowe dania w słoikach
- sosy do sałatek, dressingi
|
- mieszanki ziół i przypraw przygotowane w
domu
- suszone warzywa
- żywność przygotowana w domu
|
- serki topione
|
- serki kanapkowe
|
- parówki,
- wędliny
- pasztety
|
- wędlina domowa
- wędliny drobiowe
- pasztety przygotowane w domu
|
- jajka z chowu klatkowego (numer
3 na jajku i na opakowaniu)
- jajka z chowu ściółkowego
(numer 2)
|
- jajka z wolnego wybiegu (numer
1)
- jajka ekologiczne (numer 0)
|
- ryby hodowane w farmach
(głównie łosoś)
|
- ryby łowione na otwartym
morzu/oceanie, dziko żyjące
|
JAK PRZYGOTOWAĆ:
MASŁO KLAROWANE (inna nazwa to masło
ghee)
Kostkę masła kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, którą zbieramy łyżką. Pod pianą jest już nasze masło klarowane, które delikatnie przelewamy do osobnego naczynia. W ten sposób oczyszczamy masło ze wszystkich szkodliwych substancji, dodawanych w trakcie jego produkcji.
Takie masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje. Nie trzeba trzymać w lodówce.
Stosujemy do smażenia, gotowania lub do pieczenia.
Takie masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje. Nie trzeba trzymać w lodówce.
Stosujemy do smażenia, gotowania lub do pieczenia.
GRANOLA
Piekarnik nastawić na
170-180°C. Do miski wrzucić 2 szklanki płatków owsianych, po ½ szklanki
migdałów, orzechów włoskich, orzechów laskowych, ¼ szklanki pestek dyni,
słonecznika, garść siemienia lnianego (wszystko to, na co macie ochotę). Zalać
to miodem (bądź syropem klonowym, syropem z agawy) i w miarę połączyć
składniki. Całość przełożyć na sporą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,
posypać delikatnie cynamonem i piec około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając
drewnianą łyżką.
Podpieczone orzechy
ostudzić i wymieszać z ½ szklanki suszonej żurawiny, moreli (niesiarkowanych)
czy rodzynek. Przechowywać w zamkniętym słoiku.
KAKAO DO PICIA
Podgrzać szklankę mleka,
dorzucić 1 łyżeczkę gorzkiego kakao i 1 łyżeczkę miodu. Całość dobrze zamieszać.
Kakao gotowe do wypiciaJ
KREM CZEKOLADOWY
5-6 daktyli namocz w
gorącej wodzie (około 15 minut), wyjmij pestki i wrzuć do blendera, wraz z
dwiema garściami orzechów laskowych (60g), 3 łyżkami gorzkiego kakao, 2
łyżeczkami oleju kokosowego i odrobiną mleka (jakieś 100ml). Całość zblendować
na gładką masę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz