Zamienniki produktów spożywczych


Niedawno kilka osób zapytało mnie, co może zmienić w swojej kuchni, żeby łatwiej było zrzucić kilka kg. Pierwsze co nasuwa się na myśl, to "pozbądź się słodkiego z każdej szafki". Ale to tylko początek..Kiedy zaczęłam wymieniać, co można wyrzucić, a czym zastąpić i po co to w ogóle robić, wpadłam na pomysł, że stworzę uniwersalną listę produktów,  które spokojnie możemy podmienić po eliminacji tych gorszych. A gorsze to te, które albo są napakowane chemią albo pustymi kaloriami lub też nic nie wnoszą korzystnego dla naszego organizmu.
Dlatego, za każdym razem to powtarzam, tak ważne jest CZYTANIE ETYKIET. Poświęćmy chwilę na przeczytanie składu danego produktu. Kiedy wybierzemy ten najlepszy, kolejne zakupy będą o wiele prostsze. 

Poniżej podałam listę produktów, które spokojnie możemy zastąpić innymi. Jeśli będziecie mieli z tym problem, zastosujcie metodę małych kroków - wprowadzajcie zmiany stopniowo, ale systematycznie. 

WYELIMINOWAĆ
ZDROWSZY ZAMIENNIK
- Kolorowe napoje gazowane (typu Cola, Sprite, Fanta, Zbyszko itp.)
- Słodzone soki, soczki dla dzieci, nektary
- wody smakowe
- woda
- soki 100%, nie z koncentratów
- soki wyciśnięte w domu
- woda z sokiem z cytryny, plasterkami pomarańczy, miętą (dowolność)
Cukier
- nierafinowany cukier brązowy
- cukier palmowy, brzozowy
- syrop klonowy, daktylowy
- miód
Sól kuchenna
- sól himalajska, morska lub kamienna. Najlepiej nierafinowane i bez środków zbrylających.
Białe pieczywo (z mąki pszennej)
- pieczywo pełnoziarniste
- razowe
- orkiszowe
- żytnie
- z mąki nieoczyszczonej (nie pozbawionej ziaren)
- pszenna mąka
- białe makarony
- mąka pełnoziarnista
- makarony razowe (ciemne)
- śmietana
- majonez
- jogurty naturalne bądź greckie
Mleko UHT
Mleko świeże
- płatki śniadaniowe (prawie wszystkie są bardzo mocno słodzone)
- sklepowe muesli, granola
- owsianki
- weetabex
- domowe muesli, granola (przepis pod tabelką)
- margaryna
- miksy do smarowania pieczywa
- masło
- olej słonecznikowy (stosowany uniwersalnie do smażenia i na zimno)
- olej rzepakowy, lniany, z pestek winogron, ryżowy
- masło klarowane (przepis pod tabelką)
- smalec
- oliwa z oliwek
- słodycze, 
- wyroby czekoladowe
- chipsy
- słone przekąski
- gorzka czekolada
- owoce świeże i suszone
- desery domowe
- orzechy, nasiona, pestki
- dżemy wysokosłodzone
- dżemy 100% owoców (np. firmy Łowicz)
- dżemy, konfitury przygotowywane w domu
- kremy czekoladowe (np. Nutella)
- kremy przygotowane w domu (przepis pod tabelką)
- napoje kakaowe (np. Puchatek, Nestle)
- kakao surowe, do pieczenia (przepis pod tabelką)
- herbaty instant (granulowane)
- herbata czarna, czerwona, zielona, wszystkie ziołowe
- produkty typu „light” (np. jogurty)
- „zero tłuszczu”
- „zero kalorii”
- zwykłe produkty, bez takich napisów na etykiecie
- smakowe jogurty
- jogurt naturalny lub grecki wymieszany ze świeżymi owocami
- gotowe produkty w panierce (np. paluszki rybne)
- wysokoprzetworzona żywność
- produkty typu fast-food
- mrożone pizze, zapiekanki itp.
- żywność przygotowana w domu
- gotowe sosy w płynie i w proszku
- zupki instant, chińskie, w proszku
- kostki rosołowe
- przyprawy typu Kucharek
- wszelkie fix’y
- gotowe dania w słoikach
- sosy do sałatek, dressingi
- mieszanki ziół i przypraw przygotowane w domu
- suszone warzywa
- żywność przygotowana w domu
- serki topione
- serki kanapkowe
- parówki,
- wędliny
- pasztety
- wędlina domowa
- wędliny drobiowe
- pasztety przygotowane w domu
- jajka z chowu klatkowego (numer 3 na jajku i na opakowaniu)
- jajka z chowu ściółkowego (numer 2)
- jajka z wolnego wybiegu (numer 1)
- jajka ekologiczne (numer 0)
- ryby hodowane w farmach (głównie łosoś)
- ryby łowione na otwartym morzu/oceanie, dziko żyjące

JAK PRZYGOTOWAĆ:

MASŁO KLAROWANE (inna nazwa to masło ghee)
Kostkę masła kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, którą zbieramy łyżką. Pod pianą jest już nasze masło klarowane, które delikatnie przelewamy do osobnego naczynia. W ten sposób oczyszczamy masło ze wszystkich szkodliwych substancji, dodawanych w trakcie jego produkcji.
Takie masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje. Nie trzeba trzymać w lodówce.
Stosujemy do smażenia, gotowania lub do pieczenia.

GRANOLA
Piekarnik nastawić na 170-180°C. Do miski wrzucić 2 szklanki płatków owsianych, po ½ szklanki migdałów, orzechów włoskich, orzechów laskowych, ¼ szklanki pestek dyni, słonecznika, garść siemienia lnianego (wszystko to, na co macie ochotę). Zalać to miodem (bądź syropem klonowym, syropem z agawy) i w miarę połączyć składniki. Całość przełożyć na sporą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, posypać delikatnie cynamonem i piec około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podpieczone orzechy ostudzić i wymieszać z ½ szklanki suszonej żurawiny, moreli (niesiarkowanych) czy rodzynek. Przechowywać w zamkniętym słoiku.


KAKAO DO PICIA
Podgrzać szklankę mleka, dorzucić 1 łyżeczkę gorzkiego kakao i 1 łyżeczkę miodu. Całość dobrze zamieszać. Kakao gotowe do wypiciaJ


KREM CZEKOLADOWY

5-6 daktyli namocz w gorącej wodzie (około 15 minut), wyjmij pestki i wrzuć do blendera, wraz z dwiema garściami orzechów laskowych (60g), 3 łyżkami gorzkiego kakao, 2 łyżeczkami oleju kokosowego i odrobiną mleka (jakieś 100ml). Całość zblendować na gładką masę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty