Witaminy
Każdy z nas wie, że istnieją i że spożywamy je każdego dnia, bo są nam potrzebne. Ale czym są, jak się dzielą i gdzie dokładnie je znaleźć? Zaraz się tego dowiemy..
WITAMINY- to związki organiczne, które nie są źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, są jednak niezbędne do zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych.
Tyle z definicji. Po prostu - potrzebujemy ich do prawidłowego rozwoju. Są niezbędne dla naszego życia i zdrowia. Nazwa WITAMINA pochodzi od VITAE - życie i AMINY - związku chemicznego o charakterystycznej budowie.
Wiadomo, że witamin mamy obecnie 13 i że dostarczamy je sobie z produktów żywnościowych oraz suplementów. Możemy je podzielić na rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie
Co to oznacza w praktyce? Ano to, że np. przygotowując sobie sok marchwiowy, warto dodać do niego troszeczkę oliwy bądź oleju - wtedy lepiej przyswoimy witaminę A. Analogicznie będzie z witaminami D, E i K. Te witaminy łączymy zotłuszczami.
Skoro już wiemy, gdzie szukać danych witamin, warto wiedzieć, jakie skutki wywołuje ich nadmierne spożycie (hiperwitaminoza) lub też ich niedobór (hipowitaminoza) i jakie pełnią funkcje w naszym organizmie. To wszystko zebrałam w tabelce poniżej:
WITAMINA
|
FUNKCJA
|
ZA
MAŁO
|
ZA
DUŻO
|
CIEKAWE
|
B1
|
-
przenoszenie impulsów nerwowych (system nerwowy)
-
wspomaga proces wzrostu
|
-
choroba beri-beri
-
zapalenie nerwów
-
zmiany sercowo-naczyniowe
-
obrzęki
-porażenie
kończyn
-
dysfunkcje mózgowe (alkoholicy)
-
przyciągamy komary i inne owadyJ
|
Brak
toksyczności
|
-
najbardziej wrażliwa witamina na działanie wysokiej temperatury (straty
podczas obróbki kulinarnej do 50%)
|
B2
|
- udział w
procesach utleniania
-
wytwarzanie energii
- przemiany
węglowodanów, tłuszczy i białek
|
-
łuszczenie i pękanie warg (zajady)
- zmiany
zapalne języka
- ogniska
zapalne skóry
-
osłabienie wzroku
- zmiany
łojotokowe twarzy
-
niedokrwistość
- zmiany w
układzie nerwowym
|
Brak
toksyczności
|
- wrażliwa
na światło (straty do 50%), dlatego mleko nie powinno być sprzedawane w przezroczystych butelkach
|
B5
|
-
metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy
-
wytwarzanie przeciwciał
-wspomaga
proces pigmentacji włosów
|
Rzadko
-
zespół „palących stóp”
-
zaburzenia snu
|
Brak
toksyczności
|
-
wytwarzana przez florę jelitową
-
ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła (straty 50-80%)
|
B6
|
- udział w
przemianach aminokwasów
- niezbędna
do właściwego funkcjonowania układu nerwowego
|
- zmiany
neurologiczne
- konwulsje
- depresja
- zmiany
skórne
-
niedokrwistość
|
Brak toksyczności
|
- w czasie
mrożenia warzyw i owoców zawartość tej wit. obniża się nawet do 70%
- straty
przy obróbce kulinarnej to 50-70%
-straty
przy przemiale zbóż to 50-90%
|
B12
|
-
niezbędna do tworzenia czerwonych ciałek krwi i syntezy białek
-
tworzenie materiału genetycznego DNA i RNA
Prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego
|
-
zaburzenia w układzie krwiotwórczym
- nieodwracalne uszkodzenie układu nerwowego
-
niedokrwistość
|
Brak
toksyczności
|
-
syntetyzowana przez mikroflorę układu pokarmowego
-
do wchłaniania tej witaminy niezbędne jest specyficzne białko oraz jony
wapnia
-
u wegetarian niedobór niekiedy rozwija się po 20-30 latach
|
C
|
- stymulacja
wytwarzania kolagenu
-
zwiększanie przyswajalności żelaza
- wspomaga
detoksykację (odtruwanie)
- podnosi
odporność
- bardzo
dobry przeciwutleniacz
|
- szkorbut
- krwawe
wylewy
-
rogowacenie naskórka
- zmiany w
dziąsłach
-
niedokrwistość
-
osłabienie organizmu
- podatność
na zmęczenie i infekcje
-
powstawanie zmian miażdżycowych i nowotworowych
|
- przy mega
dawkach odkładają się kamienie w nerkach
- bardzo
trudno przedawkować
|
- na
niedobór szczególnie narażeni są palacze, alkoholicy i ludzie starsi
- witamina
ta jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, tlen, światło i wilgoć
|
H
|
-
synteza kwasów tłuszczowych i aminokwasów
-
wspomaga funkcje tarczycy
-
właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów
-
H+K= krzepliwość krwi
|
-
znużenie
-
spadek apetytu
-
rumień
-
łuszczenie się skóry
-
niedokrwistość
-
podwyższenie poziomu cholesterolu
-
wypadanie włosów
|
Brak
toksyczności
|
-
syntetyzowana przez drobnoustroje w przewodzie pokarmowym
|
KWAS
FOLIOWY
|
- niezbędny
do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju
wszystkich komórek ustrojowych (czerwone ciałka krwi)
|
-
niedokrwistość
-
transformacje nowotworowe
- choroba
układu pokarmowego
- u kobiet
w ciąży: niedorozwój łożyska, spontaniczna aborcja, wady wrodzone płodu
(układ nerwowy)
- u osób
starszych: dysfunkcje umysłowe
|
Brak toksyczności
|
- niedobór najczęściej
występuje u alkoholików oraz u osób, stosujących diety redukujące masę ciała
|
PP
|
-
niezbędna do właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego
-
bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny
-
obniża poziom cholesterolu
|
-
pelagra
-
zapalenie skóry
-
biegunki
-
nudności
-
zmiany na języku i w jamie ustnej
-
niedokrwistość
-
nawet paraliż kończyn (nogi)
-
alkoholizm
-
depresja
-
schizofrenia
|
Brak
toksyczności
|
-
najbardziej trwała witamina (niewrażliwa na światło, tlen, zmiany
temperatury)
-
bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie (stąd straty podczas gotowania)
|
A
|
- niezbędna
do widzenia
-zapobiega
kurzej ślepocie
- budowa
nabłonka i skóry
- wzrost
tkanek
- budowa
erytrocytów
- synteza
hormonów kory nadnerczy
- zwiększa
odporność na zakażenia
-
reprodukcja, czyli spermatogeneza, rozwój łożyska i wzrost embrionu
|
- objawy mogą
pojawić się nawet po kilku latach
- suchość
skóry
- zmiany w
błonach śluzowych oczu
- suchość
spojówek
- utrata
przejrzystości gałki ocznej
-
powstawanie zgrubień na gałce ocznej o zabarwieniu białym, kremowym, żółtym,
pomarańczowym (tzw. plamki Bitota)
- kurza
ślepota (niedowidzenie zmierzchowe)
- nawet
utrata wzroku
- zakażenia
dróg oddechowych, moczowych i pochwy
- obniżenie:
odporności organizmu, wzrostu kości i rozwoju kości
- zmiany w
układzie nerwowym
|
-
ociężałość
-
osłabienie mięśni
- utarta
apetytu
-
zahamowanie wzrostu
-
owrzodzenie skóry
-
wyłysienie
-
obrzmienie powiek
-
wytrzeszcz
- samoistne
złamania kości
- krwotoki
-
deformacje czaszki i twarzy
- dysfunkcje
serca, nerek, układu nerwowego
-
uszkodzenia urodzeniowe
|
- witamina
A wyraża się w tabelach żywieniowych jako „Równoważnik Retinolu”
- w
produktach zwierzęcych występuje RETINOL
- w
produktach roślinnych są KAROTENY
(które mogą
występować w produktach zwierzęcych)
- wrażliwa
na utlenianie
|
D
|
-
niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej (pomaga lepiej
wchłaniać wapń i fosfor)
-
tworzenie kości
-
działa na jelita i nerki
|
-
niedobory występują często
-
krzywica
-
spadek poziomu wapnia i fosforu w organizmie
-
osteoporoza (podatność na złamania)
-
osteomalacja (rozmiękczenie kości)
|
-
w nadmiarze jest toksyczna
-
osłabienie
-
zmęczenie
-
bóle głowy i brzucha
-
biegunka, wymioty, wielomocz
-
obfite pocenie się
-
zwapnienie tkanek miękkich (nerek, serca, płuc, naczyń krwionośnych)
|
-
WAŻNE: nadmiar występuje tylko przy stosowaniu preparatów farmakologicznych
lub nadmiernego spożywania wzbogaconych w ten składnik produktów spożywczych,
ale NIGDY od długotrwałego przebywania na słońcu
-
człowiek dorosły (oprócz kobiet w ciąży i karmiących) wytwarza wit. D z
prowitaminy, obecnej w skórze
-przy
odpowiednim nasłonecznieniu powstała w skórze wit. D może pokryć do 90%
zapotrzebowania organizmu
-
zachowuje się jak hormon
|
E
|
- naturalny
przeciwutleniacz
- bierze
udział w detoksykacji
- ochrania
wit. A i wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem
- zmniejsza
ryzyko powstawania nowotworów
|
- niedobór
występuje niezwykle rzadko
- rozpad
krwinek czerwonych
- dystrofia
mięśniowa
-
bezpłodność
-
niezdolność do prawidłowego przebiegu ciąży
|
- brak
efektów toksycznych
- jedynie
objawy niedyspozycji (bóle głowy, zmęczenie, senność, podwójne widzenie)
|
- nie
udowodniono jej bezpośredniego działania jako czynnika: zapobiegającego
procesom starzenia, atakom serca czy odpowiedzialnego za odbudowę potencji
seksualnej
- wrażliwa
na działanie tlenu
- procesy
rafinacji olejów niszczą do 70% zawartej w nich wit. E
- w olejach
występuje jako konserwant przeciwdziałający jełczeniu tłuszczy
- wit. E
powstaje TYLKO w roślinach; zwierzęta nie potrafią jej wytwarzać
|
K
|
-
aktywność przeciwkrwotoczna
|
-
niedobór wstępuje bardzo rzadko
-
najbardziej narażone są osoby starsze (bo przyjmują leki, antybiotyki, mają
zaburzenia przewodu pokarmowego) i niemowlęta (brak mikroflory jelitowej)
|
-
brak toksyczności
|
-
syntetyzowane przez bakterie jelitowe
-
jogurty i kefiry pobudzają wytwarzanie wit. K
|
Kiedy prześledzimy niedobory witamin, okazuje się, że wcale nie musimy iść do lekarza. Wystarczy zwiększyć podaż brakującej substancji. Dlatego nie bez znaczenia tyle się mówi o spożywaniu większych ilości warzyw i owoców, a także racjonalnym i zbilansowanym odżywianiu.
Ponadto warto unikać przypalonych i smażonych potraw (witaminy są wrażliwe na obróbkę termiczną, stąd ich straty). W zamian starać się gotować krótko, w małej ilości wody lub na parze. Jedzmy więcej surowych i nieprzetworzonych produktów, jak się da - zoekologicznych upraw. Czytajmy etykiety na opakowaniach (zawsze) i po prostu - wsłuchajmy się w swój organizm - on Ci powie, czego potrzebuje :)
Komentarze
Prześlij komentarz