Witaminy


Każdy z nas wie,  że istnieją i że spożywamy je każdego dnia, bo są nam potrzebne. Ale czym są, jak się dzielą i gdzie dokładnie je znaleźć? Zaraz się tego dowiemy..

WITAMINY- to związki organiczne, które nie są źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, są jednak niezbędne do zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych. 

Tyle z definicji. Po prostu - potrzebujemy ich do prawidłowego rozwoju. Są niezbędne dla naszego życia i zdrowia. Nazwa WITAMINA pochodzi od VITAE - życie i AMINY - związku chemicznego o charakterystycznej budowie. 
Wiadomo, że witamin mamy obecnie 13 i że dostarczamy je sobie z produktów żywnościowych oraz suplementów. Możemy je podzielić na rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie



Co to oznacza w praktyce? Ano to, że np. przygotowując sobie sok marchwiowy, warto dodać do niego troszeczkę oliwy bądź oleju - wtedy lepiej przyswoimy witaminę A. Analogicznie będzie z witaminami D, E i K. Te witaminy łączymy zotłuszczami.


GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINY?




Skoro już wiemy, gdzie szukać danych witamin, warto wiedzieć, jakie skutki wywołuje ich nadmierne spożycie (hiperwitaminoza) lub też ich niedobór (hipowitaminoza) i jakie pełnią funkcje w naszym organizmie. To wszystko zebrałam w tabelce poniżej:


WITAMINA
FUNKCJA
ZA MAŁO
ZA DUŻO
CIEKAWE
B1
- przenoszenie impulsów nerwowych (system nerwowy)
- wspomaga proces wzrostu
- choroba beri-beri
- zapalenie nerwów
- zmiany sercowo-naczyniowe
- obrzęki
-porażenie kończyn
- dysfunkcje mózgowe (alkoholicy)
- przyciągamy komary i inne owadyJ
Brak toksyczności
- najbardziej wrażliwa witamina na działanie wysokiej temperatury (straty podczas obróbki kulinarnej do 50%)

B2
- udział w procesach utleniania
- wytwarzanie energii
- przemiany węglowodanów, tłuszczy i białek
- łuszczenie i pękanie warg (zajady)
- zmiany zapalne języka
- ogniska zapalne skóry
- osłabienie wzroku
- zmiany łojotokowe twarzy
- niedokrwistość
- zmiany w układzie nerwowym
Brak toksyczności
- wrażliwa na światło (straty do 50%), dlatego mleko nie powinno być sprzedawane  w przezroczystych butelkach
B5
- metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy
- wytwarzanie przeciwciał
-wspomaga proces pigmentacji włosów
Rzadko
- zespół „palących stóp”
- zaburzenia snu
Brak toksyczności
- wytwarzana przez florę jelitową
- ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła (straty 50-80%)
B6
- udział w przemianach aminokwasów
- niezbędna do właściwego funkcjonowania układu nerwowego
- zmiany neurologiczne
- konwulsje
- depresja
- zmiany skórne
- niedokrwistość
Brak toksyczności
- w czasie mrożenia warzyw i owoców zawartość tej wit. obniża się nawet do 70%
- straty przy obróbce kulinarnej to 50-70%
-straty przy przemiale zbóż to 50-90%
B12
- niezbędna do tworzenia czerwonych ciałek krwi i syntezy białek
- tworzenie materiału genetycznego DNA i RNA
Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- zaburzenia w układzie krwiotwórczym
 - nieodwracalne uszkodzenie układu nerwowego
- niedokrwistość
Brak toksyczności

- syntetyzowana przez mikroflorę układu pokarmowego
- do wchłaniania tej witaminy niezbędne jest specyficzne białko oraz jony wapnia
- u wegetarian niedobór niekiedy rozwija się po 20-30 latach
C
- stymulacja wytwarzania kolagenu
- zwiększanie przyswajalności żelaza
- wspomaga detoksykację (odtruwanie)
- podnosi odporność
- bardzo dobry przeciwutleniacz
- szkorbut
- krwawe wylewy
- rogowacenie naskórka
- zmiany w dziąsłach
- niedokrwistość
- osłabienie organizmu
- podatność na zmęczenie i infekcje
- powstawanie zmian miażdżycowych i nowotworowych
- przy mega dawkach odkładają się kamienie w nerkach
- bardzo trudno przedawkować
- na niedobór szczególnie narażeni są palacze, alkoholicy i ludzie starsi
- witamina ta jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, tlen, światło i wilgoć
H
- synteza kwasów tłuszczowych i aminokwasów
- wspomaga funkcje tarczycy
- właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów
- H+K= krzepliwość krwi
- znużenie
- spadek apetytu
- rumień
- łuszczenie się skóry
- niedokrwistość
- podwyższenie poziomu cholesterolu
- wypadanie włosów
Brak toksyczności
- syntetyzowana przez drobnoustroje w przewodzie pokarmowym

KWAS
FOLIOWY
- niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek ustrojowych (czerwone ciałka krwi)
- niedokrwistość
- transformacje nowotworowe
- choroba układu pokarmowego
- u kobiet w ciąży: niedorozwój łożyska, spontaniczna aborcja, wady wrodzone płodu (układ nerwowy)
- u osób starszych: dysfunkcje umysłowe
Brak toksyczności
- niedobór najczęściej występuje u alkoholików oraz u osób, stosujących diety redukujące masę ciała
PP
- niezbędna do właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego
- bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny
- obniża poziom cholesterolu
- pelagra
- zapalenie skóry
- biegunki
- nudności
- zmiany na języku i w jamie ustnej
- niedokrwistość
- nawet paraliż kończyn (nogi)
- alkoholizm
- depresja
- schizofrenia
Brak toksyczności
- najbardziej trwała witamina (niewrażliwa na światło, tlen, zmiany temperatury)
- bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie (stąd straty podczas gotowania)
A
- niezbędna do widzenia
-zapobiega kurzej ślepocie
- budowa nabłonka i skóry
- wzrost tkanek
- budowa erytrocytów
- synteza hormonów kory nadnerczy
- zwiększa odporność na zakażenia
- reprodukcja, czyli spermatogeneza, rozwój łożyska i wzrost embrionu
- objawy mogą pojawić się nawet po kilku latach
- suchość skóry
- zmiany w błonach śluzowych oczu
- suchość spojówek
- utrata przejrzystości gałki ocznej
- powstawanie zgrubień na gałce ocznej o zabarwieniu białym, kremowym, żółtym, pomarańczowym (tzw. plamki Bitota)
- kurza ślepota (niedowidzenie zmierzchowe)
- nawet utrata wzroku
- zakażenia dróg oddechowych, moczowych i pochwy
- obniżenie: odporności organizmu, wzrostu kości i rozwoju kości
- zmiany w układzie nerwowym
- ociężałość
- osłabienie mięśni
- utarta apetytu
- zahamowanie wzrostu
- owrzodzenie skóry
- wyłysienie
- obrzmienie powiek
- wytrzeszcz
- samoistne złamania kości
- krwotoki
- deformacje czaszki i twarzy
- dysfunkcje serca, nerek, układu nerwowego
- uszkodzenia urodzeniowe
- witamina A wyraża się w tabelach żywieniowych jako „Równoważnik Retinolu”
- w produktach zwierzęcych występuje RETINOL
- w produktach roślinnych są KAROTENY
(które mogą występować w produktach zwierzęcych)
- wrażliwa na utlenianie
D
- niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej (pomaga lepiej wchłaniać wapń i fosfor)
- tworzenie kości
- działa na jelita i nerki
- niedobory występują często
- krzywica
- spadek poziomu wapnia i fosforu w organizmie
- osteoporoza (podatność na złamania)
- osteomalacja (rozmiękczenie kości)
- w nadmiarze jest toksyczna
- osłabienie
- zmęczenie
- bóle głowy i brzucha
- biegunka, wymioty, wielomocz
- obfite pocenie się
- zwapnienie tkanek miękkich (nerek, serca, płuc, naczyń krwionośnych)

- WAŻNE: nadmiar występuje tylko przy stosowaniu preparatów farmakologicznych lub nadmiernego spożywania wzbogaconych w ten składnik produktów spożywczych, ale NIGDY od długotrwałego przebywania na słońcu
- człowiek dorosły (oprócz kobiet w ciąży i karmiących) wytwarza wit. D z prowitaminy, obecnej w skórze
-przy odpowiednim nasłonecznieniu powstała w skórze wit. D może pokryć do 90% zapotrzebowania organizmu
- zachowuje się jak hormon
E
- naturalny przeciwutleniacz
- bierze udział w detoksykacji
- ochrania wit. A i wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem
- zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów
- niedobór występuje niezwykle rzadko
- rozpad krwinek czerwonych
- dystrofia mięśniowa
- bezpłodność
- niezdolność do prawidłowego przebiegu ciąży
- brak efektów toksycznych
- jedynie objawy niedyspozycji (bóle głowy, zmęczenie, senność, podwójne widzenie)
- nie udowodniono jej bezpośredniego działania jako czynnika: zapobiegającego procesom starzenia, atakom serca czy odpowiedzialnego za odbudowę potencji seksualnej
- wrażliwa na działanie tlenu
- procesy rafinacji olejów niszczą do 70% zawartej w nich wit. E
- w olejach występuje jako konserwant przeciwdziałający jełczeniu tłuszczy
- wit. E powstaje TYLKO w roślinach; zwierzęta nie potrafią jej wytwarzać
K
- aktywność przeciwkrwotoczna
- niedobór wstępuje bardzo rzadko
- najbardziej narażone są osoby starsze (bo przyjmują leki, antybiotyki, mają zaburzenia przewodu pokarmowego) i niemowlęta (brak mikroflory jelitowej)
- brak toksyczności
- syntetyzowane przez bakterie jelitowe
- jogurty i kefiry pobudzają wytwarzanie wit. K


 Kiedy prześledzimy niedobory witamin, okazuje się, że wcale nie musimy iść do lekarza. Wystarczy zwiększyć podaż brakującej substancji. Dlatego nie bez znaczenia tyle się mówi o  spożywaniu większych ilości warzyw i owoców, a także racjonalnym i zbilansowanym odżywianiu. 
Ponadto warto unikać przypalonych i smażonych potraw (witaminy są wrażliwe na obróbkę termiczną, stąd ich straty). W zamian starać się gotować krótko, w małej ilości wody lub na parze. Jedzmy więcej surowych i nieprzetworzonych produktów, jak się da - zoekologicznych upraw. Czytajmy etykiety na opakowaniach (zawsze) i po prostu - wsłuchajmy się w swój organizm - on Ci powie, czego potrzebuje :)



























Komentarze

Popularne posty